ΔΑΣΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Πότε Ανοίγει η Πλατφόρμα για τις Αιτήσεις

ΔΑΣΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Προθεσμία έως το τέλος της χρονιάς θα έχουν οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων για να δηλώσουν και να διασώσουν για τουλάχιστον 30 έτη τις ιδιοκτησίες τους.

Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία έχει αναπτύξει το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Αυγούστου και να παραμείνει ανοιχτή για την υποδοχή δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Εφόσον έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση και έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο ύψους 250 ευρώ, αναστέλλονται οι διοικητικές κυρώσεις, δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα, ενώ τα ακίνητα εξαιρούνται προσωρινά από την κατεδάφιση. Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων αναφέρεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας», το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 13 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πλατφόρμα είναι έτοιμη εδώ και μήνες, αλλά η έναρξη λειτουργίας της οδηγείται από αναβολή σε αναβολή δεδομένου ότι το ζήτημα είναι το πιο ευαίσθητο στην κατηγορία τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να αποτελεί έναν αυστηρότατο κριτή των εκάστοτε προτεινόμενων διατάξεων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποβάλλοντας την αρχική αίτηση στην πλατφόρμα και πληρώνοντας το παράβολο των 250 ευρώ δεν πετυχαίνουν την οριστική τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων τους. Ουσιαστικά γνωστοποιούν την ιδιοκτησία τους και πετυχαίνουν την προσωρινή εξαίρεση από πρόστιμα και κατεδαφίσεις, ενώ η εν λόγω διαδικασία είναι προαπαιτούμενη για τη νομιμοποίησή τους για διάστημα 30 ετών σε δεύτερο στάδιο και εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι ρυθμίσεις αφορούν κατοικίες και συνοδές κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες ή βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν με τη διαδικασία αυτή να μονιμοποιηθούν μεμονωμένα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις.

Δικαίωμα υποβολής της αρχικής αίτησης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου θα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσής προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν οτι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Οπως ορίζεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η αίτηση υποβάλλεται μετά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας και έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. «Η προθεσμία αυτή δεν αναστέλλεται για ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλει αντιρρήσεις του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α` 182), αίτηση για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος του αναρτηθέντος δασικού χάρτη, αίτηση ακυρώσεως του κυρωθέντος δασικού χάρτη ή έχουν αμφισβητήσει με οποιαδήποτε άλλη διοικητική ή δικαστική διαδικασία το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, στην οποία βρίσκεται η κατοικία τους».

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αυθαίρετων ιδιοκτησιών σε δασικές εκτάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέος. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας ακόμα και στο 1 εκατομμύριο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην προηγουμενη προσπάθεια τακτοποίησής τους μέσω των οικιστικών πυκνώσεων, οι οποίες είχαν καταπέσει στο ΣτΕ, είχαν καταγραφεί μόνο στην Αττική 115.873 στρέμματα.

Πηγή: ethnos.gr

Για να ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με τη χρήση γης (δασικής ή άλλης μορφής) της ιδιοκτησίας σας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ

Το γραφείο μας δραστηριοποιείται από το 1997 παρέχοντας έργα και υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης και αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος, δασικών χαρτογραφήσεων και δασικών αμφισβητήσεων.

ISO 9001:2008
Αρ. Πιστ.: 16-Q-0411044-TIC

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δρακοπούλου 18, Χαλκίδα, Τ.Κ. 34100, Εύβοια

2221089814 | 2221092390

22210 92390

info@dasikosxartis.gr

Βρείτε μας στο χάρτη

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK